Cognizant Interview Questions for Freshers - Aptitude

Cognizant Interview Questions for Freshers - Aptitude

Cognizant Aptitude Test Placement Papers


1. Brian is dividing 50 marbles into 3 groups. How many marbles are in the largest of the three groups?
(1) The sum of the two smaller groups of marbles is equal to the largest group of marbles.
(2) The smallest group contains 6 marbles

A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient

Answer: A
Explanation: The first statement establishes that the larger group constitutes half of the total amount of marbles, which means it must be equal to 25 marbles.


2. Mandy and Rick each received a salary increase. Which one received the greater dollar increase?
(1) Mandy salary increased 8 per cent.
(2) Rick salary increased 5 per cent.

A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

Answer: D
Explanation: In (1) there is no information about Rick salary and in (2) there is no information about Mandy salary; thus neither statement alone is sufficient, and the answer must be the third or fifth choice. Since (1) and (2) together give only the percentage increases in salary, it cannot be determined which person received the greater dollar increase. Therefore, (1) and (2) together are not sufficient, and the best answer is the last choice.



3. Is the perimeter of a given rectangle greater than 8 inches?
(1) The two shorter sides of the rectangle are 2 inches long.
(2) The length of the rectangle is 2 inches greater than the width of the.....

A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: A
Explanation: Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.



4. What is the average test score of Angela, Barry, Carl, Dennis, and Edward?
(1) The average test scores of Barry, Carl, and Edward is 87.
(2) The average test score of Angela and Dennis is 84.

A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: C
Explanation: As long as the sum of all five test scores can be calculated, it will be possible to calculate the average score.



5. The symbol ? represents one of the following operations: addition, subtraction, multiplication, or division. What is the value of 3 ? 2 ?
(1) 0 + 1 = 1
(2) 1 - 0 = 1
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient

Answer: A
Explanation: Since 0 + 1 = 1, 0 - 1 = -1, 0 × 1 = 0, and 0 ÷ 1 = 0, it follows from (1) that ? represents addition, so the
value of 3 ? 2 can be determined. Hence, (1) alone is sufficient.Since 1 + 0 = 1, 1 - 0 = 1, 1 × 0 = 0, and 1 ÷ 0 is undefined, it follows from (2) that ? could represent either addition or subtraction, so that 3 ? 2 could equal 5 or 1. Thus, (2) alone is not sufficient. The best answer is the first choice



6. Then which digits will come at the place of (?) 372, 823, 644, 582, 46?, 8?7.
A. 6,7
B. 5,9
C. 6,2
D. 5,3

Answer: C



7. If 1st & 7th, 2nd & 8th, 3rd & 9th and so on are interchanged in the word ACCUMULATION, which will be the 8th letter from the right?
A. O
B. U
C. C
D. M

Answer: A



8. If SERPENT is coded as TNEPRES, then PLAGUE will be coded as:
A. EUAGLP
B. EUGLAP
C. EUGALP
D. EULAGP

Answer: A & C
Explanation: It is coded reversely



9. I am standing in a row 9th from either side. Find that how many persons are in the row?
A. 15
B. 19
C. 17
D. 16

Answer: C
Explanation: 8 + 8 + 1 = 17.



10. If EASE is coded as HDVH, then SEE will be coded as:
A. DHH
B. VHV
C. VHH
D. VVH

Answer: C



11. In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.
Give answer:
(A) If only (1) conclusion follows
(B) If only (2) conclusion follows
(C) If either (1) or (2) follows
(D) If neither (1) nor (2) follows and
(E) If both (1) and (2) follow Statement:All windows are doors. No door is a wall.

Conclusion :
1. No window is a wall.
2. No wall is a door.

Answer: E
Explanation: Both I and II follow.



12. The high school math department needs to appoint a new chairperson, which will be based on seniority. Ms West has less seniority than Mr Temple, but more than Ms Brody. Mr Rhodes has more seniority than Ms West, but less than Mr Temple. Mr Temple doesn't want the job. Who will be the new math department chairperson?
A. Mr Rhodes
B. Mr Temple

C. Ms West

D. Ms Brody

Answer: A
Explanation: Mr Temple has the most seniority, but he does not want the job. Next in line is Mr Rhodes, who has more seniority than Ms West or Ms Brody


13. Danielle has been visiting friends in Ridgewood for the past two weeks. She is leaving tomorrow morning and her flight is very early. Most of her friends live fairly close to the airport. Madison lives ten miles away. Frances lives five miles away, Samantha, seven miles. Alexis is farther away than Frances, but closer than Samantha. Approximately how far away from the airport is Alexis?
A. nine miles
B. seven miles
C. eight miles
D. six miles

Answer: D
Explanation: Alexis is farther away than Frances, who is five miles away, and closer than Samantha, who is seven miles away.


14. In a four-day period Monday through Thursday, each of the following temporary office workers worked only one day, each a different day. Ms Johnson was scheduled to work on Monday, but she traded with Mr Carter, who was originally scheduled to work on Wednesday. Ms Falk traded with Mr Kirk, who was originally scheduled to work on Thursday. After all, the switching was done, who worked on Tuesday?
A. Mr Carter
B. Ms Falk
C. Ms Johnson
D. Mr Kirk

Answer: D
Explanation: After all the switches were made, Mr Kirk worked on Tuesday. Mr Carter worked on Monday, Ms Johnson on Wednesday, and Ms Falk on Thursday.



15. Four people witnessed a mugging. Each gave a different description of the mugger. Which description is probably right?
A. He was of average height, thin, and middle-aged.
B. He was tall, thin, and middle-aged.
C. He was tall, thin, and young.
D. He was tall, of average weight, and middle-aged.

Answer: B
Explanation: Tall, thin, and middle-aged are the elements of the description repeated most often and are therefore the most likely to be accurate.



16. Ms Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together seven class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?
A. Carter
B. Adam
C. Dennis
D. Forest

Answer: A
Explanation: Baxter should be assigned to study with Carter. Baxter cannot be assigned with Adam, because they have already been together for seven class periods. If Baxter is assigned to work with Dennis, that would leave Adam with Carter, but Carter does not want to work with Adam.

17. Read the following passage and answer the questions: To those who do listen, the desert speaks of things with an emphasis quite different from that of the shore, the mountain, the valley or the plains, whereas these invite action and suggest limitless opportunity and exhaustless resources, the implications and the mood of the desert are something different. For one thing, the desert is conservative, not radical. It is more likely to provide awe than to invite conquest. The heroism which it encourages is the heroism of endurance, not that of conquest. It brings man up against this limitation, turns him upon himself and suggests values which more indulgent regions suppress. Sometimes it includes contemplation in men who have never contemplated before: And of all the answers to the question- what is a desert good for - 'contemplation' is perhaps the best. The last half of my life was spent at one of those painful epochs of human history, during which the world was getting worse and past victories which had seemed to be definitive have turned out to be only temporary. When I was young, Victorian optimism was taken for granted. It was thought that freedom and prosperity would spread gradually throughout the world through an orderly process, and it was hoped that cruelty, tyranny and injustice would continually diminish. Hardly anyone thought of the nineteenth century as a brief interlude between past and future barbarism.

- In order to receive the desert's message, the beholder needs to be?
A. Contemplation
B. Indolence
C. Heroic Endeavor
D. Adventurous Spirit

Answer: A

- If one responds with insight to the mood of the desert, it evokes?
A. An inclination for deep thought
B. The possibility of unending resources
C. The desire for Heroic conquest
D. A sense of intense revulsion

Answer: A

- The writer calls the desert conservative rather than radical because it provides an environment that
A. Inspires man to explore it
B. Offers unlimited opportunity to conquer
C. Test ones endurance
D. Makes one gloomy

Answer: C



18. What does the phrase "it brings man up against his limitations", mean?
A. It makes a man feel hopeless about his limitations
B. It makes man aware of his limitations
C. It compels man to fight against his limitations
D. It persuades man to overcome his limitations

Answer: D



19. Which of the following represents a methodological handicap in the field of astronomy?
A. The difficulty of formulating predictive theories.
B. The impossibility of evaluating data collected by early observers.
C. The difficulty of correlating observed data with theoretical predictions.
D. The difficulty of testing hypotheses through experimentation.

Answer: D



20. Read the following passage and answer the questions: Work expands so as to fill the time available for its completion. The general recognition of this fact is shown in the proverbial phrase,' It is the busiest man who has time to spare'. Thus, an elderly lady at leisure can spend the entire day writing a postcard to her niece. An hour will be spent in writing a postcard, another hunting for spectacles, half an hour to search for the address, an hour and a quarter in composition and twenty minutes in deciding whether or not to take an umbrella when going to the pillar-box in the street. The total effort that could occupy a busy man for three minutes, all told may in this fashion leave another person completely exhausted after a day of doubt, anxiety and toil. Accidents on roads can be prevented, provided the quality of roads is improved and the drivers are instructed in safety rules which they must follow for their own protection. It is also necessary that the illumination on the roads is adequate so as to prevent accidents at night. The surprisingly abundant life of the Indian Ocean is confined to the upper layers; the deeper and especially the bottom waters are devoid of oxygen and are often permeated with hydrogen sulphide. It is not luck but labour that makes the man. Luck, says an American Writer, is ever waiting for something to turn up; labour with keen eyes and strong will always turn up something. Luck lies in bed and wishes the postman would bring him news of legacy; labour turns out at six and with busy pen ringing hammer lays the foundation of competence. Luck whines, labour watches. Luck slips downwards to self-indulgence; labour strides upwards and aspires to independence. The conviction, therefore, is extending that diligence is the mother of good luck. In other words that a man's success in life will be proportionate to his efforts, to his industry, to his attention to small things.

- What is the total time spent by the elderly lady in writing a postcard?
A. Three minutes
B. Four hours and five minutes.
C. Half day
D. The entire day

Answer: D

- Which one of the following words in the passage indicate that the writer does not ultimately reject the element of luck?
A. Luck ...... is ever waiting
B. Luck whines
C. Diligence is the mother of good luck
D. Luck .... wishes the postman would bring him the news


Answer: C

- What does this statement mean? ........Labour turns out at six and with busy pen ringing hammer lays the foundation of competence '.

A. Hard work of all kinds makes people efficient.
B. Labour lays the foundation of the building.
C. The writer and the labourer are the true eyes of society.
D. There is no worker who works so hard as the labourer who begins

Answer: D



21. Despite their differences on matters of principles, they all agree on the demand for a hike in salary?
A. Despite their
B. Despite of the
C. Despite for their
D. Despite off their

Answer: A

Testimonials

Cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Cookie Policy

Accept